Veverka obecná

Veverka obecná

Veverka obecná

22.11.2021


VEVERKA OBECNÁ

"Veverka!" Zaznělo ředitelnou. Vždy připravené pedagožky vyskočily ze židlí a popadly své mobilní telefony, aby zvěčnily tu malou šibalku, která nahlížela, jak se v Astře máme. Po chvíli bylo jasné, že pořídit snímek nebude jen tak. Malé rezavé zvířátko běhalo z parapetu na parapet, chvíli bylo vidět jen huňatý ocas, jindy zase zvědavý kukuč. Nakonec se podařilo, a tak vám díky Heleně můžeme ukázat veverku obecnou, která nás dnes navštívila na Tyršově nábřeží.

Veverky patří mezi stromové i pozemní savce s delším huňatým ocasem. Zbarvení veverek je proměnlivé, některé veverky jsou rezavé, jiné skoro černé. Veverky jsou malé nenasyty, které denně spotřebují 50 - 60 g potravy, což je asi jedna šestina jejich hmotnosti. Mezi oblíbenou potravu patří semena a plody šišek, bukvice či žaludy, ale i pupeny, houby či ptačí vejce. Veverky mají dobrý čich a skvěle vidí i za špatných světelných podmínek. V České republice patří mezi ohrožené druhy zvířat, které můžete nejčastěji potkat v lesích, sadech či městských parcích.

Iva a Helena


Zpět